Het Natural Colour System beschrijft kleuren zoals wij ze zien, waardoor het systeem te makkelijk te begrijpen is. Elk van de miljoenen kleuren die bestaan kan binnen het systeem worden bepaald en voorzien worden met een nauwkeurige notatie. De NCS kleuren worden o.a. weergegeven in de NCS Kleuren Atlas en de NCS Kleurenwaaier Index 2050.
Wat is kleur?
Laten we voordat we dieper ingaan op het Natural Colour System eerst eens kijken naar de essentie van wat kleur eigenlijk is.
Het woord "kleur" is rechtstreeks afgeleid van het Latijnse woord "color", gecombineerd met het Anglo-Normandische woord "culur". Het is een zelfstandig naamwoord dat wordt gebruikt om de spectrale samenstelling van zichtbaar licht uit te drukken (wat op zijn beurt een definitie is van elektromagnetische straling die door onze ogen waarneembaar is). Het kan ook in het meervoud worden gebruikt om een specifieke reeks spectrale samenstellingen te classificeren of te beschrijven.
De NCS Kleurnotatie
Het NCS-systeem begint met zes fundamentele kleuren die door mensen als "puur" worden waargenomen. Bijvoorbeeld, de fundamentele rode kleur is precies dat, rood, zonder enige toevoeging van geel of blauwachtig rood. Deze zes fundamentele kleuren komen overeen met de manier waarop kleur in onze hersenen wordt waargenomen.
De vier chromatische fundamentele kleuren zijn Geel (Y), Rood (R), Blauw (B), en Groen (G), terwijl de twee niet-chromatische fundamentele kleuren Wit (W) en Zwart (S) zijn. Alle andere kleuren kunnen worden beschreven in termen van visuele overeenkomsten met deze fundamentele kleuren. Deze overeenkomsten worden aangeduid als de fundamentele kenmerken, namelijk geelheid, roodheid, blauwheid, groenheid, witheid en zwartheid. De NCS-notaties zijn gebaseerd op de mate waarin een bepaalde kleur overeenkomsten vertoont met twee of meer van deze zes fundamentele kleuren.
Waarom 2050 kleuren?
Iedereen met normaal kleurenzicht kan ongeveer 10 miljoen kleuren zien, maar zonder een kleurensysteem om de kleuren te bepalen is communicatie onmogelijk.